Yrittäjä / pääopas

Heikki Pöyskö

Kalastusharrastus on ollut elämässäni erittäin vahvasti mukana aivan pienestä pojasta lähtien. Uusien kalastustekniikoiden kokeileminen ja uusien kalastupaikkojen tutkiminen ovat olleet aina intohimona. Pikku pojan ainainen haave päästä hyvien kalastusvesien ääreen toteutui vuonna 2006, kun muutin asumaan Lappiin ja Muonioon.

Muoniossa olen oppinut tuntemaan paikallisen kulttuurin erinomaisesti ja asiakaspalvelutaidot ovat kehittyneet kiitettäviksi aikaisemman työni (marketpäällikkö) kautta. Halusin muutoksen elämääni ja suoritin vuonna 2015 opastoimintaa erittäin paljon tukevan erä- ja luonto-oppaan ammattitutkinnon. Tämän jälkeen jatkoin opintoja ja valmistuin Muoniossa vuonna 2016 kalastusoppaaksi. Opastoiminnan laadun takeeksi olen suorittanut tutkintojen ohessa vuokraveneenkuljettajan tutkinnon, EA-2-kurssin, turvallisuuspassin ja hygieeniapassin. Yritystoiminnan kalastusoppaana aloitin kesällä 2017.

Erityisiä vahvuuksia hyvän asiakaspalvelun lisäksi ovat monipuoliset taidot eri kalajien pyytämiseen, eri kalastusalueiden tunteminen laajalta alueelta sekä monipuoliset erätaidot. Teen työtäni aina asiakaskokemus edellä, suhtaudun työhöni intohimolla ja haluan jatkuvasti kehittää yritykseni toimintaa.

Kaks kollia suut auki. Kuva kesältä 2020.
Yrityksen yhteistyökumppani Pertti Heikkilä (oikealla) poseeraa kesällä 2019 yritysasiakkaiden kanssa.

Yhteistyö

Sesonkiaikoina keväällä ja kesällä yritys tekee yheistyötä myös muiden alueen oppaiden kanssa. Jos opastettava ryhmä on suuri, opaspalvelut järjestetään yhteistoiminnan avulla. Yritys haluaa myös tukea alueen koulutustarjontaa tarjoamalla mahdollisuuden tutustua ja innostua lisää toimialasta työharjoittelun muodossa. Harjoitteluaikanaan työharjoittelijat antavat opastusretkille lisää palvelua ja laatua, ja heistä voi kasvaa ajansaatossa mahdollisia yhteistyöyrittäjiä tai yrityksen työntekijöitä.

Yrityksen arvot

Laatu

Kaikki opaspalvelut toteutetaan aina laatu edellä. Pyrimme tarjoamaan lähialueen kala- ja riistaruokaa sekä kaikissa palveluissa käytetyt kalastusvälineet ja toiminnan apuna olevat laitteet ja koneet on suunniteltu toimimaan hyvin juuri kyseisissä olosuhteissa. Oppaamme panostavat aina asiakaspalveluun ja pyrkivät tuottamaan laatuelämyksiä.

Turvallisuus

Jokaiseen tuotteeseen on suunniteltu riskien ja vaarojen ennakoitavuutta helpottamaan turvallisuussuunnitelmat. Asiakkaan kanssa käydään aina tarkoin läpi kaikki palveluun liittyvät turvallisuuteen liittyvät asiat ennen jokaisen aktiviteetin alkua.

Mukavuus ja elämyksellisyys

Kun retkillä on mukana ammattioppaat, niin kalansaantimahdollisuus on aina parempi. Jotain saalista ohjelmien aikana yleensä saadaan, mutta tärkeintä on, että asiakas kokee mukavan elämyksen ja saa mukaansa kivoja ja monesti unohtumattomia muistoja.

Kestävyys

Kalastuksessa pyritään aina vaalimaan luonnon monimuotoisuutta ja kestävyyttä. Pyydämme kalakantoja, jotka pyytämisen kestävät. Kaikkea ei tarvitse aina tappaa vaan mikäli päivän saalis on hyvä, niin saaliiksi voi valikoida sopivan kokoisia ruokakaloja ja osan kaloista voidaan vapauttaa. Kalastus on myös mahdollista lopettaa, kun saalis on riittävä. Tavoitteena on pyytää saaliiksi vain sen verran kuin kyseisellä hetkellä ruuaksi tarvitsemme. Päivän aikana saaduista kaloista voidaan retken aikana valmistaa ruokaa monin eri tavoin ja hyvän päivän jälkeen voi saalista ottaa vähän mukaansakin.

Kestävyys huomioidaan kaikessa toiminnassamme niin hyvin kuin se vain on mahdollista. Tämä näkyy edellisten asioiden lisäksi muun muassa seuraavasti:

  • roskat tuodaan aina luonnosta pois
  • lajittelemme tulevat jätteet aina kun siihen on mahdollisuus
  • emme käytä ruokailtaessa kertakäyttöisiä astioita
  • pyrimme käyttämään motorisoituja ajoneuvoja retkillä mahdollisimman vähän
  • kalastustarvikehankinnoissa panostan mieluummin laatuun
  • käytämme paikallista lähellä tuotettua ruokaa ohjelmissa jos se on mahdollista ja ryhmäkoot ovat pienet, jotta herkkää luontoa ei kuormiteta liiaksi.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram